.:: follow charmyiex ::.

Monday, March 26, 2012

Bila Dahling Xde Kat Rumah

Bila dahling xde kat rumah..baru lah charm boleh masak ayam kicap. Tu je. Hahahaha! Yelah, dahling x reti makan ayam masak kicap. Entah, xtau kenapa. X kene ngn tekak dia la kot. Tapi anak2 suka melompat2 happy bila tauw charm buat ayam masak kicap. Seronok. Siap bersorak lagi, ummi wat ayam kicap!! yeyehhh!! ummi masak ayam kicap!! yeyeh yeyeh!! Pelik kan.


So Sabtu lepas, dahling ada bengkel pagi2 kt IPG Besut tu, so sah2 nyer dia lunch kat sana terus. Apa lagi, time ni la baru boleh wat ayam masak kicap. Lepas gian lagi. Kang jap ag ada yg jadi antu dlm botol kicap. Hihihi..


Nak resepi ke? Errr..charm belasah ikut dan jek. Kadang2 x cukup bahan pon jadik jugak.  Meh charm bg resepi.



Ayam Masak Kicap (Resepi charmyiex)


Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - cuci, bilas bersih2 yer

3 ulas bwg putih

2 ulas bwg merah

2 inci halia

cili besar (ikut suka nak letak byk maner)

lada hitam (pun ikut suka letak byk maner)

2 sudu sos (ikut suka jugak nak letak sos tomato / sos cili, sbb utk membantu kepekatan dan kelikatan kuah kicap tu jek)

1 sudu kerisik

1 btg serai

kicap manis

kicap masin

sos tiram

garam & maggi cukup rasa & sedikit gula

rempah tumis - bunga lawang+kayu manis+pelaga+bunga cengkih

Cara-cara :


  1. Perap ayam dgn kicap manis + kicap masin + sos tiram
  2. Tumbuk cili + bwg putih + bwg merah + lada hitam + halia + kerisik. Kemudian ketuk serai dlm lesung. Heheh..mcm makcik2 je kan tumbuk guna lesung batu. Orang len dah pakai blender segala. Hihu..
  3. Panaskan minyak dlm kuali. Tumiskan bhn rempah tumis td. Kemudian tumis bhn2 yg ditumbuk smp naik bau.
  4. Masukkan sos, kacau2 cket, pastu masukkan ayam td, dengan kicap2nyer. Masukkan air agak2 sama paras dgn ayam. Biarka mendidih dan masak smp pekat kuahnyer.
  5. Bila dah pekat, rasa dulu kuah, sbb kita dah  bubuh mcm2 kicap td kan. Bubuh gula sikit, kalo nak lg pedas, bubuh serbuk lada putih. Ejas ler rasa masin tu. Bubuh lak maggi cukup rasa. Bila kuah dah pekat, boleh la angkat letak dlm pinggan. Siap! Boleh makan!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...