Selamat petang, salam sejahtera puan2 sekalian...baik lah seme..resepi minum petang kita pd hari ini ialah cucur pusuk atau dlm bahasa semenanjung nyer..cekodok ikan bilis....tadaaaa... (saje jek..nak bg Bellintina nyeles...senyeles nya..ahaks)
Kita mulakan dgn bahan2 utk cucur pusuk..bhn utama kene ada pusuk aka ikian bilis...tp gambar ikan bilis aku x sempat nk amik...sedar2 dah tumbuk bawang + cili + kunyit(utk warna..al maklum lah kan..rumah org bujang xde beli pewarna..eheh)+sedikit garam+ikan bilis td...begini la rupanya...sangat x menarik kan??
bwg+ikan bilis+cili+serbuk kunyit..x menarik nyer bila seme duk dlm lesung kan...huhuh
Kemudian puan2..kita kene sedia daun2 spt daun sup dan daun bawang..utk menjadikan cucur kita lebih sedap dan berkhasiat...oleh sebab dlm peti ais cuma ada carrot dan daun bawang..jadi saya belasah je..semasa mencari2 bhn dlm peti, sy terjumpa udang kecik2 yg kering...tertulis nama nyer udang geragau..jd berkat akal fikiran sy yg geliga, sy menambah udang tersebut ke dlm bahan2 cucur sy...
udang geragau
p/s : sila abaikan kelepet di tepi mangkuk itu..kerana sy xtahu mangkuk-mana-yg-wat-kelepet-itu
carrot & daun bawang ready utk di chop-chop kan
carrot + daun bwg setelah di chop-chop kan
Setelah sedia..tuangkan ke dalam mangkuk...dan letak air serta garam..agak2 la yer nk byk mane...sediakan tepung gandum dan tuang agak2 jugak yer...
tepung-gandum-cap-bunga-cempaka
semua bahan sudah bercampur baur dlm mangkuk
tuangkan tepung gandum ikut suka yer
setelah digaul sebati semua nya...sedia utk menggoreng cekodok!!
suasana cekodok yg meriah di dlm kuali...x sabar nye nk mkn...hehehe
dah siap..masa utk menghidang dan buat teh O pulak...
yeah!! dah siap menu bekpes+lunch+minum ptg+dinner pada hari ahad (^___^)"....makan!!
Yer puan2 sekalian...setakat tu sajer entree utk hari ini..berjumpa di lain waktu pulak yer...renung2kan lah..dan selamat beramal...salam...
1 comments:
goreng 4 ketul je tp kuali ala2 kawah.....hehehehe.
love ur recipe....thnks 4 sharing.
from:MRM
Post a Comment