Oohhh sudah 7 Ramadhan rupa nyer...tapi sekalipun gua x pernah jejak kaki ke bazaar Ramadhan..semua dahling & anak² je yg g beli..
Mungkin x larat dah bersesak² dgn ramai orang..gua duk dapur siapkan juadah utk suami dan anak²..
Tiap² hari memang kene masak lah. Mahal la weh lauk pauk skg ni. Jadi caranya habiskan rm10 utk beli 3-4 jenis kuih jer. Nasi,lauk dan air semua buat. Memang agak cemburu dgn sesetengah pejabat gomen yg mana boss dorg amat amat dan sangat sangat bertimbangrasa membenarkan kakitgn dorg balik seawal 4@4:30ptg utk menyediakan juadah berbuka. Pejabat gua..cam gtu je lah. Kan tu semua atas budi bicara dan timbang rasa bos besar. Terkilan tu yer jugak..tp mcm biasa lah. Sabar je lah jawab nyer.
Jadi smp kt rmh kul 6pm jugak lah. Tertonggang terbalik kt dapur smp time berbuka..
Hari ni teringin sangat nk mkn sambal belacan..pure sambal belacan sarawak. Mungkin ramai yg xtahu sambal belacan semua sama. Alaaa yg men blend ada bwg² cili cuka limau etc tu.
Tapi sambal belacan sarawak simple je,yg paling penting kene dan wajib tumbuk guna lesung batu. Rupa spt gambar di bawah yg mangkuk oren tu.
Bahan dia cuma cili, belacan dan ikan bilis jer. Tumbuk dlm lesung. Satu xtvt yg kita sll buat lepas tumbuk sambal belacan ialah amik 1 senduk nasi panas² baru masak,lenyek2 dlm lesung yg ada sisa sambal belacan tu. Perrgghhhh...sedappp..berpeluh berair mata mkn..
Kita adik beradik berebut lah nk mkn..sekali dgn mak..hihihi...
Pendek kata nye..x kira lah sejauh mana anda merantau..jati diri kita tetap utuh..terutamanya makanan yg dh jadi santapan tekak kita dr kecik kan.
0 comments:
Post a Comment