Salam..yuhuuuu!!!
Ni smlm nyer entree sbnrnya. Wat kek n minum ptg utk bro Aizi dan kwn² dia dtg rumah. Nak beli tanah selang 2 lot dr rumah gua.
Resepi ni mmg sangat fleksible. Tekstur mmg btol2 lembut cam span. Smlm nk wat kek pandan,tp pandan paste dah habis. Ada pisang & strawberry paste. Wehh..dah terlajak bubuh kaler ijo..xkan nak tuang strawberry paste kot..agak2 la kan..
Maka jadilah kek span perasa pisang.
Jom semak resepi..
Bahan-bahan :
(loyang 4 segi 8 inci)
150 gm tepong super fine/tpng kek/tpng gandum
150 gm gula kastor
5 biji telor A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar/air/santan/susucair
80 ml minyak masak/mentega cair
1 sudu teh pes pisang(blh tukar ikut suka)
1 sudu teh serbuk penaik Sedikit pewarna hijau
Cara-cara :
1. Pukul telur bersama gula hingga kembang dulu. Lepas tu baru masukkan ovalette dan pukul lagi hingga kembang.
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar/air pandan, pes pandan dan pewarna. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
3. Tuangkan minyak/ mentega cair berselang seli dngn tepung yg di ayak bersama b.powder kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
0 comments:
Post a Comment