Wahhh!!!
Tahniah pada diri sendiri..
Berjaya jugak buat akhirnya..
Ada byk resepi & mcm² cara buat kt blog.
Gua amik resepi colek sana sini..modify sana sini..jadik jugak akhirnya..
Cuma rasa karamel tu mmg power sekaligus overshadow rs kek coklat tu..
Bila letak adunan kek coklat tu..ada baki lg..nk buang sayang nyer...so kite wat dlm loyang tecik..dpt la dua loyang..
Boleh buat utk bukak puasa nanti..nk order??
Boleh..boleh...
Jom semak resipi..
Kek Karamel Coklat
(modified edition by charm~phoenix)
BAHAN KARAMEL:
STEP 1:
2 sudu besar gula pasir di tabur dlm loyang
STEP 2:
letak loyang atas dapur gas utk mencairkan gula menjadi karamel dgn menggunakan api perlahan..
Make sure karamel td memenuhi ruang loyang tu tau.. pandai2 korang le senget2kan loyang tu time masak kasi karamel tu tak selonggok kat tgh2 aje.. dah siap ketepikan..
STEP 3:
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj telur size A
STEP 4:
kacau perlahan bhn2 kat atas guna whisker atau garpu dan tapiskan ke dlm loyang gula hangus td
STEP 5:
Kukus selama 15min
****sementara tu,siapkan
BHN KEK CHOCOLATE MOIST
BHN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA: satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap
BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder *semua bhn di atas di ayak
BHN C:
4 biji telur (blend smp berbuih n ringan)
CARA :
~ satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
~ kukus smp masak
~ sejukkan n simpan dlm peti
~ sedappp mkn time cejuk cejuk
0 comments:
Post a Comment