.:: follow charmyiex ::.

Saturday, July 20, 2013

Ayam Percik & Manisan Mangga Epal

Salam di hari Jumaat.

Hari ni bangun pagi² kemas beberapa ruang dlm rumah nih..yelah..nak raya kan..bersihkan sikit² dulu..sudahnyer..gua kurang gula & air..direct 4 gelas togok air bila azan magrib..

Hari ni buat ayam percik. Bakar ayam pon dalam oven je. Rupanyer sedap ayam percik ni kan. Charm pernah beli kt pasar@bazaar. Tapi semua x sedap. Sudahnyer..spt biasa..google je resepi.

Ayam Percik

½ ekor  ayam (potong ikut suka)
Garam & kunyit

- perap dlm sejam,then bakar dlm oven guna tray oven tu

- charm bakar suhu 200°c..api atas bwh..selang 15min balik² kan ayam tu..smp masak..

Untuk percik:

2 ulas bwg merah (bwg merah kat rumah size besar,tu yg 2 ulas jer)
4 ulas bwg putih
1 serai
1 inci halia
1 asam gelugor@keping
1@2 tangkai cili kering (yg ni nak bg kaler merah cket)
Secubit serbuk kunyit (juga efek kaler)

Garam, gula dan Maggi cukup rasa
Santan pekat rm2 (kat kelantan ni mudah..nk guna byk mana..blh beli..charm guna rm2 je)

Cara:

Blend semua bhn di atas kecuali asam gelugor, santan &  garam,gula & perasa

Satukan santan & bhn blend dlm kuali. Masukkan asam gelugor n gula.

Kacau pelan2 smp pekat n pecah minyak. Masukkan garam & perasa.

- bila ayam pon dah masak..tuang sikit kuah percik tu kat atas ayam,bakar sekejap..pastu balikkan ayam..tuang baki kuah percik kat bhgn sblh pulak..bakar sekejap..

- boleh dihidangkan.


Hehe..itu je..simple kan..dan sedap rupa nyer..apa lah nasib dpt ayam percik kurenggg sedap selama nih!!!

Tgh² masak kuah percik tu..tekak ni tingin lak sumting yg manis masam pedas sejuk. Tingat satu menu yg charm pernah mkn dulu. Masa bila xtau.

Godek2 google jumpa lah. Buah mangga epal yg sedang2 nk masak pon ada 2 biji. Nak tau cara buat..meh charm bg resepi...

Manisan mangga

2 biji buah mangga (yg bru nk masak)

- kupas kulit,potong ikut suka dan rendam dlm air kejap

2 senduk gula
200ml air
½ sudu teh garam
3 tangkai cili kering
4 cili padi

- tumbuk cili².

- campurkan semua dlm periuk,masak smp mendidih

- dah siap, sejukkan dulu.

- toskan buah mangga td..tuang kuah td..sejukkan dlm peti

Ok lah..tu yg larat charm kongsikan.
Nak tdo dulu, kepala nyut nyut dr td. Esok nk masak sahur pulak. Selamat malam...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...