Salam Sabtu..hujan lebat dr semalam. Biasa kalo Jumaat hujan, berderet la hujan sepanjang mggu nih..biasanyer lah..semua tu keje Allah..
Khamis lepas berjaya jugep buat projek laksam. Tapi kuah lemak tu je lah. Laksam nyer member yg tolong belikan di Pasar Borong Machang tu. Nape laksam? Saya suka laksam yg bulat2 tu dari laksa yg halus panjang tu. Rasa best je bila masuk tekak nih.. sambil2 tu belajar jugak cr buat laksam sendiri dr member wassap. Tapi kaedah sebenar, gua x pernah tgk lg. Buat kuah pon sbb mmgu lepas ada Majlis Solat Hajat Tadika Perpaduan di Kg Raja Dagang ni, dorang buat laksam & laksa. Bila tgk depan mata cane buat nyer, baru ada cket konpiden nak buat sendiri.
Bg kengkawan makan & komen. Tp tu lah, laksam beli 3kg jer, x cukup nak jamu 1 PPA Machang. Maaf yer...ada rezeki lebih nanti, saya buat Laksa Sarawak pulak.
Komen2 ada di fb. Yg pasti sy pon rasa kuah cam cair. Pg tu ms nak letak dlm bekas, panaskan kejap, elok gua tambah air, jd lah cair. Ni dah 2 hari, kwn2 kata kuah blh simpan n panaskan semula.
Bg gua, selagi x basi, selagi tu blh makan nyer...hihuhihu..
Pagi ni ada belen cket lg. Kerabu dah buang smlm lg..basi sbb dah campur mcm2 jenis daun kan. Duk dlm peti lagi, sejuk & kne wap air dia. Haruslah buang.
Makan laksam, kuah & sambal cili pon sodapppppp. Kuah makin pekat makin sodapppp...
Apa pun, tq pd kengkawan yang x lokek ilmu memasak...hehehe...
Khamis lepas berjaya jugep buat projek laksam. Tapi kuah lemak tu je lah. Laksam nyer member yg tolong belikan di Pasar Borong Machang tu. Nape laksam? Saya suka laksam yg bulat2 tu dari laksa yg halus panjang tu. Rasa best je bila masuk tekak nih.. sambil2 tu belajar jugak cr buat laksam sendiri dr member wassap. Tapi kaedah sebenar, gua x pernah tgk lg. Buat kuah pon sbb mmgu lepas ada Majlis Solat Hajat Tadika Perpaduan di Kg Raja Dagang ni, dorang buat laksam & laksa. Bila tgk depan mata cane buat nyer, baru ada cket konpiden nak buat sendiri.
Bg kengkawan makan & komen. Tp tu lah, laksam beli 3kg jer, x cukup nak jamu 1 PPA Machang. Maaf yer...ada rezeki lebih nanti, saya buat Laksa Sarawak pulak.
Komen2 ada di fb. Yg pasti sy pon rasa kuah cam cair. Pg tu ms nak letak dlm bekas, panaskan kejap, elok gua tambah air, jd lah cair. Ni dah 2 hari, kwn2 kata kuah blh simpan n panaskan semula.
Bg gua, selagi x basi, selagi tu blh makan nyer...hihuhihu..
Pagi ni ada belen cket lg. Kerabu dah buang smlm lg..basi sbb dah campur mcm2 jenis daun kan. Duk dlm peti lagi, sejuk & kne wap air dia. Haruslah buang.
Makan laksam, kuah & sambal cili pon sodapppppp. Kuah makin pekat makin sodapppp...
Apa pun, tq pd kengkawan yang x lokek ilmu memasak...hehehe...
0 comments:
Post a Comment