.:: follow charmyiex ::.

Tuesday, November 19, 2013

Membebel sat...

Terpinga2 dan terfikir secara logik dan kritis atas satu situasi..well..perkara ni sgt biasa dan dekat dgn kita sbg penjawat awam.. begini kisah nyer..

Ujong2 thn ni..seme bz dgn SKT kan..kan..kan..so satu situasi ni berlaku begini..sorg kktgn yg telah veteran dan lama bekerja..tp bg sy..keje beliau tip top mengikut skop keje dlm SKT..tapi tahun ni markah SKT drpd 90+ turun ke 80+..

Faktor2 yg biasa menyumbang kpd pekara ni sll nya
1) tidak hadir bekerja tanpa sbb..berhari2..
2) sakit yg terlantar dan menyebabkan tidak dpt hadir keje
3) kesalahan tatatertib
4) kecuaian sndiri dlm menjalankn tugas yg terkandung dlm skop tugasan dln SKT..

tapi..beliau ni..tidak membuat sebarang kesalahan di atas.

Malahan beliau juga sering mengganti tugas pegawai atasan beliau..malahan berjiwa besar mengganti tugas pegawai gred bwh beliau..

Tapi markah beliau diturunkan kerana skop keje beliau itu lah.
Apakah?

Kalo awak gred jusa sekalipun..bila awk wat keje skop beliau..tu je lah keje awk..malahan blh lg mengganti tugas pegawai atas beliau...dan dgn besar hati mengganti tugas gred bwh beliau..tapiiiiiiii...saya x pernah nampak pulak pegawai atasan beliau ganti keje beliau?? Hado? Hado??

Tp itu lah..sy nampak sempitnya pemikiran atas sikap dengki dan irihati..dan beliau pulak..sabar je lah..

Tp sy siapa? Bkn siapa2..x layak pun nk kata apa2..boleh membebel di fb je kan..saya hanya semut PINK...

Ini hanya luahan hati semata2...dan memang ada kene mengena dgn yg hidup..tp sy rahsiakan lah..ini cuma sekadar secebis pandangan berdasarkan logik dan kritis sbg kakitangan dan penjawat awam yg ditugaskan dgn senarai tugas serta skop kerja yg diperlukan dan telah digarispanduankan...cewahhhh...amekawww....namun pandangan dan penilaian org lain..kita mana tahu kan..

Lagipun sy sendiri pun kuli jugak yg menunggu markah SKT sy sendiri..kang buat nyer terjadi pada sy..cane tu?

Mcm tu je lah kan..membebel pun..x ke mana..nama pon kuli...banyak songeh kang..kne tukar on d spot..x ke padan muka...kerana mulut, tunggang terbalik semua..Naya jek..

Ok lah..stop di sini lah membebel pon..byk2 org menyampah la pulak kan..kan..

Adios ~

1 comments:

Fieda Zan said...

tapi orang yang datang lewat punch card merah sebulan pun dapat cemerlang..camna tuh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...