.:: follow charmyiex ::.

Wednesday, May 02, 2012

MenDONUT

Projek ke-2 yang berlangsung semalam adalah acara menDONUT kan kentang. Ini cubaan yang pertama. Alhamdulillah. Berjaya dengan gebu dan lembutnya donut gua. Cubaan pertama guna sebiji kentang jek. Next time leh byk2 ckit kentang. Resepi amik dari blog [K.Nor]



DONUT KELEDEK II

resipi asal : K.Wan
resipi olahah : Izah

sumber : K.Nor

Bahan:

200 gm tepung gandum
1 1/2 sk yis segera mauripan
100gm ubi keledek
1 sudu besar susu pekat manis
50gm gula halus
1 1/2 sb mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :

1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas.
Sejukkan.
2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek dan bahanbahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain / plastik sehingga
mengembang.
4. Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit
tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.





Charm buat ikut bahan2 kat atas. Tapi sukatan, main belasah je. Janji jalan. Oh yer, ada tips utk membuat donut nih supaya adunannya kembang sekembang2nya...sila baca di bawah yer...tips ni charm amik dr blog kak [HaSue]


TIPS


Sukses Membuat Donat Kentang

:: Penulis : Fatmah Bahalwan



Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....

Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)

Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.

Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.

Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).

Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.

Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan

 Hasilnya..tadaaaa!!!!

sessi mengembangkan doh..kembang la..kembang la..puh puh puh...

sessi membulat2kan donut..maaf, charm terlupa nak beli acuan donut..pandai2 la membulat2kan donut tu..biarkan lagi, kembang lg duk dlm talam tu

bila digoreng, donut tu kembang lagi laaaaa..

hehe..putih melepak..charm blend gula + susu DULAC Mia cket...sedap!!!




Sekejap jek dah habis donut charm buat. Sangat2 lembut dan sedap! Weekend ni nak buat banyak cket. Nyum nyum...apa lagi, sila try sendiri. Sangat puas hati yo!









18 comments:

Rosniena said...

boleh cuba ni

Puan Fifiey said...

ibu mithali... bila ko nak belajar wat laksam lak?

isin0108 said...

sedapnya....nti nk try buat jgak

isin0108 said...

sedapnya....nti nk try buat jgak

Masz Sidek said...

kmk dah lamak sik polah donat...

p/s : mun kmk... kmk suka campur gula jak... hehehe

charmyiex said...

@Rosniena

boleh2..sapa2 pun blh buat mende ni..simple rupanyer...huhu..

charmyiex said...

@Puan Fifiey

lom ag nk wat laksam...hehe..cam sedap jek laksam..leh wat bukak poser ptg nih...

charmyiex said...

@isin0108

wat weekend neh sin..post kt blog ko lak..

charmyiex said...

@Masz Sidek

ooo..mek suka campur susu tepung sikit..dah xda..susu Mia pun jadi laaa...hehe

Ieqa Halim said...

donat kentang ? tak pernah tengok pun . huhu nak try buat lah nanti :)

AyueJean said...

sedapnye nmpk.....
lapar perut tgk... =D

Rafflesia™ said...

yammy2...
lapanya..... -.-

Puan Fifiey said...

oo puasa ganti ker? i ada 13 hari ni.. camna.. nak try jugak puasa dulu.. aduila..

charmyiex said...

@Ieqa Halim

rupa nyer serupa jek ngn donut2 biasa..tp rasa nyer lembut sgt...
try dulu buat..

charmyiex said...

@AyueJean

mmg sangat sedap!!

charmyiex said...

@Rafflesia™

hehe..mmg yammy yammy!!

charmyiex said...

@Puan Fifiey

anna tggl 15 hari lg..dah 5hari selamat...hehehe..blh ke puasa? try la..mlm nnt mkn mknn yg cukup zat..susu, buah2, nasi..utk kalsium anak yer..

Puan Fifiey said...

yer doktor..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...