.:: follow charmyiex ::.

Thursday, December 17, 2009

doa di Makkah ~ terima kasih

Salam seme ~ hihi..apa yg buat aku happy sgt2 ri ni??

Ada byk perkara..iaitu..mlm td aku dpt lik wet aku rm170..best nyer..baru je aku down sbb wet abes..tp lik2 umah, dpt lg wet..best nyer..Alhamdulillah,...rezeki x putus...unexpectable rezeki gtu..ahaks ~

Pastu td..aku g jumpa kak Dell jap..citer pasal number2 neh..jd aku bg number kuMann kuMann..wahh..number yg hebat dan best2 seme ada pada dia..dan dia pon ada 'cermin penuh'..number mcm aku jugak..kalo kenal diri dan tahu kebolehan diri, blh jd sorg yg hebat neh..sama gak dgn aku..so dr mlm td aku amik keputusan utk belajar sesuatu yg baru..iaitu mengenali saipa diri ku sepenuh nya..insyaAllah di permudahkan jalan dan hati utk menerima serta mengamalkan ilmu nnt...

Tp sebelum jumpa kak Dell, aku g panggey kak Mun, ajak g timbang..nak tgk setakat mana diet aku berjalan...best sgt2..sbb mmg nampak pun perbezaan nyer...syukur, ada jugak perubahan nyer..thnx pada diet trainer aku..Hairul Nizam... Hurmm..abg Jamal baru je dtg nih..jumpe aku...dia bg inai dan rantai mutiara dr Makkah..Ya Allah..best nyer...mekasih abg Jamal..dia pun citer ada doa utk kami2 yg kirim kan semua doa2 sblm dia g ri tu kat Taman Raudhah...insyaAllah di makbulkan..entah bila dpt g sana...dan aku blh nampak sikit2 dah sekarang nih...cuma aku kene berubah la..dan perubahan tu bermula dari diri sendiri ... Alhamdulillah gak...aku dah mula disiplinkan cara pemakanan aku...dan nampak kesan nya..turun 5kg dlm masa sebulan..best nyer...alhamdulillah gak, setakat ni xde kesan2 mcm gastrik or anything..cuma mungkin kulit aku terkena sikit infection virus..n gatal2 gak la..azab jugak masa tu..tp aku percaya, Tuhan turunkan sakit untuk hapuskan dosa2 kecil kita...aku redha..mungkin dgn sakit2 camni blh bersihkan hati kembali...kadang2 terasa sedih sgt2 sebab sorg2 melalui seme ni..apalah sgt dugaan sakit aku berbanding org lain..tp bg aku yg baru mula hidup berdikari di tempat org, tanpa ahli keluarga, mmg payah..tp aku percaya..alah bisa tegal biasa..mula2 mmg payah..yelah, 2 thn aku hidup kat sini, xde la sakit smp xleh bgn..tp aku rasa sakit kali ni la agak payah jugak..nak demam..x demam jugak..cuma menguji kesabaran ku dgn menggaru2..huhuhu...ini pun salah 1 doa aku yg dikirim kan pd abg Jamal ri tu.. kesihatan yg baik..

Td aku timbang berat...68kg..perghh..x sangka gak..leh turun byk ni dlm masa sebulan...actually jus mate 5 tu baru mkn 3 bungkus je dlm masa sebulan ni...selebih nyer aku x mkn..hehehe..mungkin org kata cara diet aku salah..tp selama ni, aku ikut cara diet org, semua x menjadi..jd apa kata aku buat cara diet aku dgn di pantau oleh En Hairul Nizam...see..kan dah ada kesan nyer..selama ni ikut diet org, semua x jadi...walopun aku kura-kura cket..lambat tangkap, tp sekurang2 nyer aku dah paham...badan aku lain, badan org lain..so keperluan badan masing2 mmg berbeza sgt2..org cuma blh suggest kn itu ini, tp mana yg terbaik utk kiter?? kadang2 kiter jumpa cara yg sesuai utk diri kiter, mungkin salah 1 drpd suggestions kawan2 td..tp kalo seme x jalan..why not u create ur own diet plan..xyah nk ikut org..tu cara utk dorg..maybe cara utk u teramat lain dr dorg..yg penting u still sihat, x sakit dan kesan nyer amat ketara..so why not aku cuba utk disiplin kan , dan jgn dgr cakap org..minda dan hati kene kuat..org kata diet aku salah..so what?? muahahahah..kdg2 kene gak jd bongkak dan angkuh mcm ni kan..ye lah, drpd kiter ikut kata2 org..kata kanan...buat kanan..kata kiri..buat kiri..ada masa blh..ada masa lak, kalo x leh jalan, u buat jalan sendirik..yg penting target u tercapai!


Ermm..aku cuba trace balik bila aku start diet sebenar nyer..yg aku ingat masa ke Flamingo Hotel tu la..meh wat rentetan peristiwajapz..

2 - 6 Nov 2009 - Isnin 2hb tu, b4 gerak g Flamingo wat ISO , aku urusetia ngn Kak Sarimah..pg tu aku g timbang ngn kak Mun..berat aku 73kg..n dlm masa ni la aku kenal dgn Hairul Nizam..


Pas balik dr Flamingo, Hairol Nizam jumpa..then citer2..aku cakap nk kurus..so dia bg diet plan..sbb dia pon gumuk smp 90kg++ dulu..skg dah 60kg++..so aku pun start wat...

By 16 Nov 2009 - aku gerak ke INTAN Timur..kat sana mmg aku diet giler..tp alhamdulillah..badan cergas..minda cerdas...hehehehe..

17 Disember 2009 - Sampai le ke hari ni..baru aku timbang td..berat aku 68kg...agak2 dlm sebulan camtu..berat aku turun 5kg..wahhhhhhhhh...ni la wat aku lg bersemangat utk kurus...


Aku aim by Feb 2010, berat ideal tercapai..insyaAllah..aku wat sebagai hadiah besday aku sendirik 19 February nnt..insyaAllah..n ramai yg menyokong aku...dan aku menyokong kawan2 ku jugak!!!

Thnx pd semua kawan..x kurang yg menyekeh aku..xper..sekurang2 nye aku tau ada kwn2 yg best n very supportive...kak ayu, nora, kak chik, wani, kak sal, geng jiwang yg sengal, iera, qist, adik2 aku, mak, n also kuMann kuMann..nnt leh la jd santek pakai baju pengantin kiter..kuMann kuMann cakap la..ihik ihik....ke jodoh aku dah mula nampak ni?? waawawawawa~



rantai mutiaya dan inai dr Abg Jamal ~ dia bg kak ayu n I td..hik hik..thanx abg jamal

1 comments:

eira_comel said...

tahniah .. tahniah.. ira bile nak turun ni... entah lah
cube sendiri lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...